Over de Theresiakerk

De Theresiakerk is een markant gebouw, op de hoek van de Apeldoornselaan en de Dierenselaan in Den Haag. Ze is tussen 1929 en 1931 gebouwd, dus tegelijk met de rest van de wijk Rustenburg-Oostbroek. Je ziet de kerk al van ver – vanuit welke hoek je ook de wijk doorkruist. Tot 2006 in gebruik voor de katholieke eredienst, is het nu het moment dat de kerk een nieuwe bestemming zou moeten gaan krijgen – sloop is in onze ogen geen optie, en deze pagina wil laten zien waarom!

dav

De kerk is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School, een bouwstijl die kenmerkend is voor grote delen van Den Haag, en die architectuurliefhebbers aantrekt. Precies 100 jaar geleden werden de eerste plannen getekend voor de grote stadsuitbreidingen van de jaren ’20-’30 en manifesteerde deze bouwstijl zich voor het eerst. Er is nu weer meer aandacht voor deze bouwstijl, er is een mooi boek over verschenen, en je kunt meer lezen op de website 100 jaar Nieuwe Haagse School. Als de kerk zou verdwijnen, wordt het cultuurhistorisch aanzicht van de wijk, dat nu nog grotendeels intact is, ernstig beschadigd. Dit is te vermijden door de kerk te restaureren en een nieuwe functie te geven. De moeite waard – ook voor Den Haag als geheel!

De kerk, die een integraal deel uitmaakt van de opzet van de wijk, is bedoeld als plek van verbinding en bezinning. We vinden dat deze functie moet blijven – verbinding en bezinning is ook nu nodig – het is een uitdaging om mensen door verschillen in taal, geschiedenis en cultuur te verbinden. Dit gebeurt al in allerlei wijk en buurt initiatieven, maar nog onvoldoende op het gebied van cultuur en bezinning – een uitdaging die we niet kunnen laten liggen.

In de kerk is een gedenksteen te zien van de feestelijke eerste steenlegging op 23 september 1930 (foto hieronder) – een steen die de verwachting uitspreekt van een lang bestaan voor dit gebouw. Zouden we als wijk deze verwachting op een nieuwe manier waar kunnen maken?

dav

Als je meer wil weten over een onderwerp, zoek je meestal op Wikipedia. Over deze kerk is ook een pagina, maar die staat vol onjuistheden: zo is de kerk nog niet verkocht (!!) en de grond ook niet. Ook is de uitspraak ‘de kerk wordt gesloopt’ in onze ogen voorbarig.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Loes van Beek, op 14/12/2018.

Wij krijgen graag contact met een lezer die wel eens op wikipedia teksten maakt, en die de pagina over de Theresiakerk wil uitbreiden en corrigeren!

Bent u die lezer, stuur dan het formulier in!

Advertentie