Open deuren

Rustenburg-Oostbroek stond ooit op de nominatie om als geheel gesloopt te worden. Dat is in het verleden voorkomen. Wie zou nu onze wijk met haar sociale samenhang en aardige woningen willen missen? Degenen die zich toen inzetten voor behoud, durfden naar de toekomst te kijken en verantwoordelijkheid te nemen.

Op wikipedia valt het resultaat van hun acties te lezen:

“In 2000 is een wijkplan opgesteld, in de wijk zal geen sloop plaatsvinden. De gemeente en bewoners richten zich op het opknappen van de wijk onder andere door de openbare ruimte aan te pakken, de parkeerproblemen op te lossen en het woningonderhoud te verbeteren.”

Behouden en herbestemmen van de Theresiakerk past binnen dit plan! Maar dan moeten we ook naar de toekomst durven kijken. Voorbij de jarenlange miscommunicatie, verwaarlozing en onhaalbare of onwenselijke plannen voor ons hart van de wijk.

dav
Foto Loes van Beek

Enkelingen vinden de kerk een relict, somber, donker. Soms vanwege persoonlijke slechte herinneringen, of omdat ze daar nu zo maar staat. Ongebruikt en schijnbaar ongeliefd. Dan is het belangrijk te bedenken dat zij tien jaar niet onderhouden is!

Nu is het tijd om naar de toekomst te kijken. Hoe ziet de geplande ‘teresiatoren’ van Kavel B.V. er over tien jaar uit? Supermarktkarretjes, volle vuilnisbakken en al? Wat wordt er van de rotonde met al het extra verkeer? Hoe houdt u het geluid van de grote vrachtwagens die komen bevoorraden buiten – als u vlakbij woont?

En: hoe kan de Theresiakerk eruit zien als zij weer tot leven wordt gewekt met restauratie, onderhoud, zorg en nieuwe activiteiten? Een plek waar mensen samenkomen. Een plek met mooie lichtval binnen, bogen, marmer, glas-in-lood.

Denk aan open deuren, een schoongemaakte gevel, buitenverlichting, mensen die in en uit gaan. Wij geloven dat het kan.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s